Što je iDANCE interaktivni ples?

Sportsko-plesna rekreacija za djecu sada je dostupna i u Hrvatskoj! iDANCE Multiplayer potiče aktivnost djece kroz interaktivnu računalnu igru. Exergaming omogućava vježbanje koje postaje vrhunska zabava i natjecanje.

Upoznajte iDANCE na besplatnom probnom treningu!

Povijest iDANCE-a kroz Machine Dance

Machine Dance, kojega smo u slobodnom prijevodu nazvali interaktivnim plesom, vuče svoje korijene iz Japana, gdje je tvrtka Konami 1998. godine predstavila svoj prvi “Dance Dance Revolution” igraći automat. Takvi automati svoje su mjesto pronašli u tzv. arkadnim zabavnim centrima širom Japana, Sjedinjenih Američkih Država i određenog broja europskih zemalja, a koriste se po principu ubacivanja kovanica.

Machine Dance je tzv. “motion game”, tj. sportsko-računalna igra koja se igra pokretom a kontrolira ju računalo. Tijekom igre igrači u ritmu glazbe pomiču stopala u smjerovima koji su definirani simbolima – strelicama na ekranu. Plesni podlošci na kojima se ovi pokreti moraju izvoditi sa što većom preciznošću opremljeni su senzorima za pritisak. Plesni podložak registrira pokret i odmah pruža povratnu informaciju o preciznosti pokreta koje igrač izvodi. Točnost se određuje i bilježi na temelju dvije dimenzije: prostor (pravilan pokret) i vrijeme ('timing', ispravan odabir momenta). Raznolik odabir glazbe i velik broj razina težine omogućavaju cijeli spektar mogućnosti, od vrlo jednostavnih kompozicija strelica i sporih izmjena, pa sve do iznimno složenih kompozicija strelica i ultra-brzih izmjena. Ukupna kvaliteta rezultata završenog plesa/pjesme iskazuje se visinom postignutog postotka koji odražava preciznost u obje dimenzije, tj. postotkom točnih pokreta s točnim timingom u odnosu na maksimalan mogući rezultat (kada su svi pokreti točni i u smislu smjera i timinga).

Budući je interaktivni ples iznimno pozitivna igra koja istodobno zahtijeva i ozbiljnu fizičku vježbu, Norveška zajednica interaktivnog plesa (Norwegian Machine Dance Community) pokrenula je inicijativu i 2003. g. uspjela i službeno registrirati interaktivni ples kao sport u Norveškoj pod imenom “machine dancing”. Time je neka računalna igra po prvi puta u svijetu stekla status sporta.

Interaktivni ples popularizira se i kroz verzije igre dizajnirane za kućne igraće konzole poput PlayStationa, Wiija i Xboxa, te isto tako za PC.

Bitno je napomenuti da standardni arkadni igraći automati koji najčešće koriste softvere “Dance Dance Revolution” (Konami) i “In the Groove” (Roxor), kao i kućne verzije koje kao platformu koriste konzole i mekane plesne podloške, omogućavaju istodobno igranje do najviše dva igrača.

Positive Gaming iDANCE Multiplayer sustav

Tvrtka Positive Gaming, čiji je tim također sudjelovao u razvoju programa “In the Groove”, unijela je novu dimenziju u koncept interaktivnog plesa i time ga uzdigla na višu razinu obogativši ga dodatnom vrijednošću – mogućnošću istovremene igre veće skupine igrača i prilagođavanja programa za fitness, natjecanje i zabavu. Zamislite zvuk i energiju koje igrači proizvode plešući!

Koncept iDANCE Multiplayer sustava interaktivnog plesa, baziranog na revolucionarnoj arkadnoj igri, originalna je ideja tvrtke Positive Gaming AB (Dileno d.o.o. je ekskluzivni distributer za Hrvatsku), stvorena i dizajnirana za okruženja poput zabavnih i fitness centara, škola, raznih programa za djecu i mladež, plesnih studija i igraonica. Positive Gaming™ iDANCE Multiplayer sustav podržava do 32 bežične plesne platforme za simultanu igru na tri različite razine koje su istovremeno vidljive na ekranu.

Ovo je posebna vrijednost sustava koja omogućava da igrači, bez obzira na spol i fizičke predispozicije, zajedno igraju igru. Stoga nije začuđujuća činjenica da sve veći broj škola, primjerice u Sjedinjenim državama, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Norveškoj, koristi iDANCE sustav kao sastavni dio sata tjelesnog odgoja, a profesori imaju samo riječi hvale za ovu vrstu aktivnosti, i to upravo zbog angažmana kojeg ona potiče kod djece. I sami priznaju da je takav stupanj aktivnosti, i to kod cijele grupe, bilo vrlo teško ili gotovo nemoguće postići uvriježenim metodama školskog tjelesnog odgoja.

iDANCE Multiplayer sustav zabavna je i izazovna grupna igra koja objedinjuje ples i vježbu te predstavlja izvrstan način razgibavanja cijelog tijela. Igranjem ove igre poboljšavaju se tjelesna koordinacija, osjećaj za odabir momenta tj. ‘timinga’, tjelesna kondicija te vizualna percepcija. Izbor razine težine igranja omogućava igračima da odaberu igru u kojoj će morati izvesti od jednog pa i do petnaest koraka u sekundi, ovisno o sposobnostima. Povratna informacija o uspjehu igranja u realnom se vremenu prati tijekom cijele igre, a konačan poredak izračunava se algoritmom na do dvije decimale. Na taj način krajnji je rezultat uvijek transparentan i ne postoji mogućnost krivih sudačkih procjena, kao što je to slučaj u velikom broju sportova.

iDANCE igru jednostavno je naučiti, uzbudljivo igrati, a igračima nudi široki spektar razina koje mogu igrati i dostići. Ova igra pruža cjelovito iskustvo vježbanja i igranja omogućavajući istovremeno aktivno natjecanje 32 igrača.

Iako je idealan za djecu školskog uzrasta, ovaj uzbudljiv novi proizvod jednako je privlačan i zabavan svim dobnim skupinama, neovisno o vještinama i fizičkim predispozicijama. iDANCE Multiplayer sustav dizajniran je s ciljem poticanja na fizičku aktivnost uz igranje računalne igre, i to uz suvremeni hi-tech zvuk glazbe za sve ukuse te vizualnu opremu.

PositiveGaming iDANCE multiplayer sustav stvoren je s idejom da se ljude, a posebice one najmlađe, potakne na fizičku aktivnost. Poboljšanjem njihove koordinacije, fleksibilnosti i kardiovaskularne funkcije, moguće je poboljšati kvalitetu njihovog svakodnevnog života te smanjiti rizik od ozljeda u svakodnevnim aktivnostima. Tim tvrtke Positive Gaming AB pažljivo osluškuje potrebe korisnika, u stalnom je kontaktu sa zajednicom i konstantno radi na razvoju i nadogradnje igre.

Dokaz kvalitete i snage iDANCE sustava je i njegova nominacija 2009. na EIGA-i (European Innovative Games Awards u kategoriji za inovativnu tehnologiju (hardver i softver), gdje se iDANCE ravnopravno natjecao s Nintendom DSi i drugim velikim imenima. Nagradu nažalost nisu osvojili, ali već sama nominacija među vodećim imenima ove industrije dovoljno je priznanje radu kompanije.

Ostani fit uz iDANCE, postani član kluba!

Podijeli s prijateljima: Email Facebook logo Twitter logo Google Buzz logo

Pratite nas:

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Flickr
  • Vimeo